vrijdag 28 oktober 2011

Mannelijke rol-normen en hoogbegaafde jongens

Zetten hoogbegaafde jongens vraagtekens bij traditionele mannelijkheid? Dat is de vraag. En als ze dat doen, heeft dat dan sociale stress tot gevolg? Tenslotte zou het kunnen dat een genuanceerde blik op sexe-verschillen resulteert in een minder traditionele rol-norm. Niet de typische jongens jongen dus. Hoewel, de laatste tijd geven we in onze maatschappij de voorkeur aan wat vrouwelijker mannen, dus misschien is het wel een sociaal voordeel in plaats van een sociale bron van stress wanneer je jezelf minder mannelijk ziet.

Nicpon was nieuwsgierig naar dit onderwerp, en deed onderzoek onder hoogbegaafde en getalenteerde jongens. De resultaten hiervan wijzen erop dat het bekrachtigen van traditionele mannelijk normen positief samenhangt met een gevoel van competent-zijn, vertrouwen hebben, op jezelf vertrouwen en jezelf zelfverzekerd voelen.
Dus, ook voor hoogbegaafden geldt: de meeste jongens voelen zich goed bij het aanhangen van traditionele mannelijke normen!

Nicpon, M. F., S. S. Shepard, S. J., et al. (2011). "Masculine Norms, School Attitudes, and Psychosocial Adjustment Among Gifted Boys." Psychology of Men & Masculinity 12(2): 181-187.

Geen opmerkingen: