vrijdag 21 oktober 2011

Alcohol en hoogbegaafde pubers

De puberteit is een periode van grote veranderingen, grote zorgen, en grote verwarring. Tenminste, voor de meesten van ons. We experimenteren met verschillende 'persoonlijkheden': kapsels in verschillende kleuren, kledingstijl, taalgebruik, voeding en drugs. Eén van die drugs is alcohol.

Soms veronderstellen we dat hoogbegaafde jongeren een moeilijker zoektocht hebben dan niet-hoogbegaafden. Ze kunnen ervaren dat ze een sociale prijs moeten betalen voor hun hoge schoolprestaties en grote talenten op dit vlak. Als dat het geval is, zouden we ook kunnen veronderstellen dat deze groep het risico loopt op jonge leeftijd veel alcohol te gebruiken, om op die manier te compenseren voor de sociale prijs.
Peairs veronderstelde een dergelijk mechanisme en besloot het te onderzoeken. Er werd gekeken naar alcoholgebruik onder adolescenten, met de bedoeling om hoogbegaafden en niet-hoogbegaafden met elkaar te vergelijken.

De resultaten wijzen erop dat hoogbegaafde pubers in dezelfde mate alcohol hebben geprobeerd als niet-hoogbegaafden.
Misschien betalen we allemaal een sociale prijs om te kunnen zijn wie we zijn: uniek op onze eigen manier.

Peairs, K. F., D. Eichen, et al. (2011). "Academic Giftedness and Alcohol Use in Early Adolescence." Gifted Child Quarterly 55(2): 95-110.

Geen opmerkingen: